Načítám ...

O nás

Vína děláme srdcem, s láskou a pokorou...

Vinařství sv. Florian bylo založeno Léta Páně 2015 a zaměřuje se na výrobu živých vín  se spontánním kvašením. Naše vína jsou zpracovávána moderní technologií, ale v souladu starých osvědčených postupů. Držíme se zásady, že kvalita je ovlivněna z velké části již ve vinici a my jen plynule a šetrným způsobem řídíme plynulý přerod ve víno.

Kdo jsme?

Sídlo našeho vinařství se nalézá ve Bzenci, v srdci jižní Moravy, v oblasti proslulé pěstováním vinné révy již po dlouhá staletí na tratích Maršálky, Horní hory, Prostřední hory. 
Vinařství sv. Florian bylo založeno Léta Páně 2015 a zaměřuje se na výrobu živých vín  se spontánním kvašením.

Co děláme? 

Držíme se zásady, že kvalita je ovlivněna z velké části již ve vinici a my jen plynule a šetrným způsobem řídíme plynulý přerod ve víno. S úctou a pokorou hledáme ve výsledném produktu vůni, chuť a další vlastnosti, kterými by měla kvalitní vína disponovat.
Naše vína jsou zpracovávána moderní technologií, ale v souladu starých osvědčených postupů. Výroba vín probíhá jak v demižónech ve skle, v našich dřevěných dubových bečkách, tak v nerezových tancích.

O nas box 2

HISTORIE NAŠEHO VINAŘSTVÍ

Vinařství sv. Florian jsme založžili s kamarádem Tomem Hůskem v roce 2015. Já jsem tak logicky navázal na předcházejících patnáct let, kdy jsem nejdříve dělal víno „s dědù Bobem“ z jeho vinohradù a pak od roku 2012 začal pracovat samostatně na svých vinicích. Současná rozloha činí cca čtyři hektary a vinařství doplňuje potřebné hrozny ještě nákupem od kamarádù z okolí. Vinice sice nejsou certifikovány na bioprodukci, ale vinařství se v nich snažží hospodařit v souladu s přírodou – hnojí koňským hnojem, kombinuje černý úhor se zatravněným jilkem, kostřavou a pùvodními rostlinami v meziřadí, k ochraně použžíváme látky schválené pro biologické vinohradnictví. Obdobnými zásadami se vinařství řídí i při vinifikaci, která je založžena na spontánním kvašení bez použžití šlechtěných kvasinek, u vhodných odrùd i delším ležžením na zdravých kvasničných kalech. Šetrný způsob přerodu hroznù ve víno je usměrněn pouze chlazením či ohřevem rmutu, sírou a bentonitem. Vína zrají v nerezových tancích a dubových sudech ve škále od klasických až po jemně vypálených. Vinařství sv. Florian využžívá výrobnu v ŽŽerotínově ulici ve Bzenci a historický sklep č. 62 pod Starým hradem, oboje postupně rekonstruuje. Vinařství rozšiřuje svou surovinovou základnu skupováním menších pozemkù v historických bzeneckých tratích a chtělo by na ní znovu vysadit typické místní odrùdy – Ryzlink rýnský,Ryzlink vlašský, Tramín, Rulandské modré, Sylvánské zelené, Neuburské, ale i moderní nově vyšlechtěné odrùdy jako např. Hibernal, Cabernet Cortis apod. Vína byla v roce 2015 z dùvodu menších šaržží ponechána v kategorii zemských (při cukernatosti hroznů od 21° do 26°ČNM) a prodávají se ze sklepa především jako mladá v cenových relacích 150 až 250 korun.
Návštěvníci vinařství mohou po degustacích využžít penzion a hotel vzdálený jen 30 metrù od vinařství.

Marek Fiala

Bílá vína
10
VARIANT VÍN
3500
STOČENÝCH LAHVÍ
2015
NEJSTARŠÍ ROČNÍK
Růžová vína
3
VARIANT VÍN
1500
STOČENÝCH LAHVÍ
2016
NEJSTARŠÍ ROČNÍK
Červená vína
8
VARIANT VÍN
7000
STOČENÝCH LAHVÍ
2015
NEJSTARŠÍ ROČNÍK